Eteriska oljor

Rosemary-Essential-OilEteriska oljor är naturliga substanser som finns i blad, blommor, frön, kådor, rötter och citrusskal och andra delar av olika växter. Utöver att eteriska oljor är väldoftande, skyddar de växten från skadeinsekter, bakterieangrepp och svamp. De medverkar även i växternas ämnesomsättning. Eteriska oljor utvinns från växter genom destillering eller kallpressning och består av komplexa sammansättningar av kemiska ämnen som bildas i växten. Varje ämne har sina specifika egenskaper. Tillsammans ger de eteriska oljor sina unika läkande egenskaper. Eteriska oljor påverkas människan både via luktsinnet och huden.

Luktsinnet är ett av människans främsta sinnesorgan. Dofter påverkar den äldsta delen av människans hjärna, kallat det limbiska systemet. När näsans luktceller registrerar en specifik oljemolekyl frigör limbiska systemet kemikalier som verkar lugnande eller stimulerande på vårt hormon- och nervsystemet. Dessa signalsubstanser påverkar oss även fysiskt, vilket är anledningen till varför eteriska oljor även kan lindra smärta. Dessutom är det i limbiska systemet som vi hanterar känslor och minnen. Doften är det enda av människans sinnesintryck som verkar direkt i kontakt med vårt undermedvetna, utan att påverkas av intellekt och medvetna tankar.

Huden är människans största organ. När eteriska oljor appliceras på huden går de direkt igenom hudlagren och påverkar vävnader och muskler. Vissa följer även med ut i blodomloppet och färdas till platser i kroppen där de gör mest nytta. När eteriska oljor spridit sig till vävnader och organ, bryts de ner till mer vattenlösliga ämnen, som försvinner ut ur kroppen med urinen.Hamory Essentials produkter är ekologiska och baseras på en genomtänkt kombination av verksamma eteriska oljor. Våra produkter erbjuder äkta dofter. Med äkta menas att dofterna är substanser från naturen som känns igen av hjärnans uråldriga limbiska system och därför påverkar din kropps hormon- och nervsystem, något som artificiellt framställda dofter inte klarar av.  Våra produkter är utvecklade för att lätt absorberas av huden och ge en djupare effekt än på bara det hudområde som produkten appliceras.

Läs mer om verksamma eteriska oljor i våra kroppsoljor här.